Kuusamon perhokalastajien kalastusmatka Norjan Neidenille 2003

 

Teksti Jouni Ronkainen
Kuvat Jouni Ronkainen ja Juha Kyrönkari

 

Kevään mittaan olimme sitoneet seuran sidontailloissa joitakin ottiperhoja Neidenin lohelle. Vinkkejä perhomalleihin saimme mm. kokeneelta Näätämön kävijältä Pentti Säämäseltä sekä Juha Kyrönkarilta, joka oli viime vuonna käynyt juuri paikan päällä testaamassa omia perhoja.

 

Elokuun 6. päivän aamuna Teijon farmari-astra kattoboxineen kurvasi pihaan ja lastasimme tavarat kyytiin. Juha oli mennyt Neidenille kahden muun kaverin kanssa jo sunnuntaina 3. päivä. Lohenkalastuskuumetta nostikin Juhalta jo maanantaina saamani viesti; ”titti, 2,2 kg perattuna, punaisella perholla”.

Kuusamosta lähtiessämme ilma oli sopivan pilvinen ja toivoimmekin hyvää kalailmaa Norjaan saakka. Ensimmäinen paussi Kemijärven huoltoasemalla ja matka jatkui Sodankylään, jossa pidimme ruokatauon ja täydensimme paikallisessa kalastusvälineliikkeessä muita puutteita. Seuraava pysäkki oli Saariselällä, missä tapasimme pari tuttua kalastajaa. Aikoivat suunnata viikonloppuna Tenolle. Sain puhelun eräältä seuramme kaverilta, joka oli juuri tulossa Osmasta Kuusamoa kohti. Oli ollut kalaonnea Tenolla. Sovimme kohtaamispaikaksi Sevettijärventien risteyksen. Kojamolla oli painoa 16 kg ja se oli tullut punaruskean sävyisellä, 2/0-kokoisella  perholla. Toinen kala oli vienyt perhon mennessään, minkä vuoksi kalamies olikin hyvin harmissaan. Komea oli kojamon pää ja leveä pyrstö. Sopii niistä keittoa keittää.

Opelin keula kääntyi kohti Näätämöä ja maisemat vaihtuivat nopeasti. Sevettijärven mutkainen ja kapea tie alkoi loppumaan ja saavuimme Näätämön kylään.

Näätämön kyläkaupat

Kaupasta ostimme ruokatarpeet useammalle päivälle. Rajan ylitys ja pian olimme Neidenin Fjellstue-nimisellä camping-alueella. Täällä suoritimme kalastusvälineiden desinfioinnin eli 30 min. lämpökaappikäsittelyä. Saimme toimenpiteestä todistuksen, joka vaaditaan Norjan puolella kalastuslupaa ostaessa. Fjellstuenin kahvion seiniltä huokui pitkä kalastushistoria lukuisten lohi- ja meritaimenkuvien myötä. Monet kalastajat saapuvatkin tänne joka vuosi.

Pienen ajomatkan jälkeen saavuimme leirintäalueellemme joka sijaitsi aivan Neidenin perhokalastusalueen vierellä.

Piha-alueella tapasimme Juhan ja vaihdoimme kuulumiset. Juha oli saanut ensimmäisen lohen ensimmäisenä päivänä n. 30 min. kalastamisen jälkeen. Sen jälkeen onkin ollut hiljaisempaa.

 

Juha ja Neidenin titti

Ilma oli ollut koko ajan aurinkoinen ja joen vesi alimmillaan 40 vuoteen. Olimme kuitenkin intoa täynnä joka mies ja menimme kirjautumaan sisään ja ostamaan ensimmäiset kalastusluvat. Norjan kalastuskortti 180 Nok, Neidenin kalastuslupa 250 Nok /vrk (1.8. alkaen, sitä ennen 350 Nok) sekä pantti 200 Nok, joten lompsamme tyhjenivät vauhdilla. Pantin tosin saa takaisin, kun palauttaa viimeisen kalastusluvan saalistiedot. Kalastusvuorokausi alkaa klo 18 paikallista aikaa ja kestää klo 14 seuraavalle vuorokaudelle. Välissä on siis 4 tunnin rauhoitusaika joka vuorokausi. Samalla se oli meille päivittäinen ruoanlaitto- ja perhonsidontahetki.

Siirsimme auton mökimme viereen ja siirsimme tavarat sisään. Mökki 3x3 m sisälsi 4 punkkaa ja pienen pöydän penkkeineen. Vaikka ulkoasu oli ”hökkelimäinen” varustetasoon kuului sähköt, eli jääkaappi ja keittolevy. Pihapiirissä oli lisäksi huoltorakennus, jossa sijaitsivat wc- ja suihkutilat sekä ulkokeittiö astioiden pesua varten. Sauna oli erikseen vuokrattavissa.

Majapaikkamme

 

Välineiden virittelyä ensimmäisenä iltana

1 2 3 4 5