Ensimmäinen ilta

Päätimme tallustella ylös Siltamontun alueelle, josta aloittaisimme jokeen tutustumisen. Paikalta kävelikin meitä vastaan kalastaja lohta kannellen. Kala oli kirkas ja painoi n. 3 kg. Heitimme paikalla muutaman kierroksen, mutta mitään ei meille kuitenkaan kuulunut ensimmäisen illan aikana.  Juha sitä vastoin oli onnistunut saalistuksessaan ja sai suumme loksahtamaan auki.

Neiden on erikoinen paikka

Seuraavana aamuna lähdimme käymään Kolttakönkäällä, joka sijaitsi aivan Neidenin sillan yläpuolella. Köngäs on kalastukselta rauhoitettu.Aurinkoinen ilma oli siinä mielessä hyvä, että komeita lohia näkyikin selvästi könkään monttujen pohjilla. Myös suurempia yli kymmenen kilon vonkaleita näkyi sekä komeita hyppyjä köngästä vasten. Könkään oikeassa reunassa nousivat myös lohiportaat, mutta nyt ne olivat lähes kuivat.

Kolttaköngäs,oikealla lohiportaat

 

Kolttakönkään kuohuissa vilisi lohia

Perhokalastusalue Neidenin sillalta katsottuna. Etualan perhokalastaja siltamontun alueella. Vasemman puolen ison kiven kohdalla yksi ottipaikoista. Normaalivedellä kalastajan puoleinen reuna on hyvää ottialuetta. Joen keskivaiheilla näkyy laaja kallioalue, jota kutsutaan valkoiseksi kallioksi. Sen alla oli myös yksi nousukalan pysähdyspaikoista. Alimmainen koski näkyy kauempana mutkassa

 

Aamupäivä tutustuttiin perhokalastusalueen alempiin osiin. Lämmintä piisasi ja kalastustakki alkoikin tuntua turhankin lämpimältä, joten t-paita riitti loppupäivän kalastukseen. Kalastusalueen loppupäässä sijaitsi yksi ottipaikoista, keskipeili. Virta kulki jokimutkan toista reunaa vuolaana ja muodosti toiseen reunaan suuren peilin. Peilin ja virran rajassa näkyi muusta pohjan väristä poiketen hyvin vaalea alue, savimonttu. Siinä asusteli suurempi kala. Peilin ympärillä muljahteli useita kaloja. Tumma köyry selkä ja punainen kylki paljasti kalat kyttyräloheksi, eli gorbaksi. Suurimmat olivat 3-5 kg kokoisia. Koitin pinnasta bomberilla ja sammakolla, mutta ei tuntunut kelpaavan.

Perhorasiasta tuntui puuttuvan hyvin pienet ja tummat lohiperhot, joten sidoskelimme ruokatauolla lisää viimehetken ”mutuperhoja”. Niissä piti olla häivähdys purppuraa ja koko 10 kaksihaarainen

 

Kyttyrälohi ( Oncorchynchus gorbuscha )

 

Keskipeili vasemmassa reunassa, oikealla virran niskakohta. Leirintäalue aivan joen tuntumassa taustalla.

 

Juha heittää perhoa siltamontulla ottikiven luona

1 2 3 4 5