Erilaisia tinselitarpeita löytyy hyvinvarustelluista alan liikkeistä runsaanpuoleisesti.. Värivaihtoehtoja löytyy myös hyvin monia. Alkuperäinen supertinseli on innoittanut perhonsitojia yhdistelemään eri värisävyjä ja varmaakin jokaisella on omat suosikkitinselinsä. Näitä välkehtäviä materiaaleja voi lisäksi käyttää muissakin taimen- ja lohiperhoissa esim. siipimateriaaleina.

Itse olen sitonut näistä materiaaleista eri kokoisia perhoja. Pienimmät ovat koukkukokoa 10, jolloin sidokset ovat 3-5cm:n mittaisia ja ovat osoittautuneet hyviksi pikkustreamereiksi syysharjuksen pyynnissä. Isoimmat mallit ovat jopa 10-15cm pitkiä mutta yleisin koko mitä itse olen käyttänyt on ollut 7-8cm:n sidos. Isommissa malleissa koukku saa olla mielellään isokitainen ja vielä hieman alaspäin kaareva, jolloin siipi ei kierry koukun ympärille.

Perinteisen musta-harmaan sidoksen rinnalle olen kehitellyt muutamia muitakin värivaihtoehtoja ja yhdistämällä esim laaman tai ketun karvaa siipeen päällimmäiseksi on syntynyt toimivia malleja. Idean punaisen laamakarvan yhdistämiseen sain keväällä 2001 kun Ingetin Teijo oli sitonut pari uutta mallia Kostonjoen kevättaimenille. Tämä malli osoittautui hyväksi "soututinseliksi", sillä ensimmäinen taimen nousi veneeseen jo muutaman airon vedon jälkeen.

Tinseli on nopea sidottava ja tärkein vaihe on perhon muotoon leikkaaminen. Lopputuloksen tulisi olla taaksepäin suippeneva. Itse ole näitä perhoja sitoessa huomannut, että kannattaa sitoa alimmainen siipikimppu hieman seuraavaa kimppua lyhyemmäksi ja pidentää siipeä ylöspäin mentäessä. Joissakin malleissa olen sitonut pään mustasta antronista mutta se ei ole välttämätön.

Itse olen käyttänyt tinseliä koko kalastuskauden maalis-/huhtikuulta aina lokakuun loppuun saakka. Varsinkin keväällä Kostonjoella kun taimenien suut pursuavat muikkua tinselin tarjoaminen oikeaan paikkaan on saanut liikettä aikaiseksi siiman molemmissa päissä. Lisäksi eivät näytä nälkäiset harjuksetkaan kammoavan näitä välkehtiviä perhoja.

Tehokas tapa kalastaa tinseleillä on heittää perho joko suoraan tai viistosti ylävirtaan ja kalastaminen tapahtuu siten, että vedetään siimaa välillä sisään nykivin vedoin. Tällä tavalla perho välillä kulkee virran mukana vapaasti ja välillä vetojen vaikutuksesta hieman uppoaa. Joskus olen huomannut, että taimen ottaa hyvin ärhäkkäästi ohitse vilahtavaan kimallukseen ja jos ei heti ensimmäisellä kerralla osukaan niin ei muuta kuin uusi heitto samaan paikkaan....

Joten ei muuta kuin tinseleitä sitomaan ja taimenia narraamaan.

 

TINSELI 1

Siipimateriaalina olen käyttänyt helmiäisflashabouta sekä harmaata ja mustaa Wing n' flashia. Pää mustaa antronia puppelityyliin sidottuna.

TINSELI 2

Tässä mallissa helmiäisflashaboun päälle olen sitonut Finnish Fur Fly:n sinistä kettua. Kettu on siipimateriaalina eloisaa karvaa ja oman sävynsä tässä tuotteessa tuo se, että karvojen kärjet ovat ruskeita.

TINSELI 3

Toinen karvamateriaali,jota olen käyttänyt tinseleissä on laama. Flashabou-värit ovat samat kuin Tinseli 1:ssä ja punaista laaman karvaa koko siiven matkalle päällimmäiseksi.

TINSELI 4

Tässä mallissa olen sitonut perholle myös rungon helmiäisflashabousta. Kierre on kapeaa kultaa. Siipi koostuu kahdesta osasta: helmiäisflashabou ja violetti laaman karva. Lisäksi olen sitonut siiven molemmille sivuille kapeat suikaleet flashabou accentia.

 

Mauri Rääpysjärvi