Tämän perho näki päivänvalonsa heinäkuussa 2002. Ronkaisen Jouni oli sidoskellut tapansa mukaan muutamia viime hetken taimenperhoja ennen Kuusingille lähtöä. Tällä kertaa matka vei Sipinkosken alle "Särkille". Illan ainoa tapahtuma oli yksi raju tärppi ja siimojen katkotus. Jouni kertoi myöhemmin, että otti oli raju ja kala lähti kuin veturi alavirtaan. Muutaman päivän kuluttua samankaltainen havainto saatiin myös Ingetin Teijolta ja perhona sama kanisiipinen mudleri kuin Jounilla. Kommentit olivat myös Teijolta hyvin samankaltaiset eli perhoa vietiin veturin tavoin kohti alasuvantoa. Ei ollut vaikeaa näiden kommenttien jälkeen ristiä perhoa "Veturimieheksi". Näin sai jälleen yksi uusi malli  nimensä ja luottonsa Kuusingin ottiperhojen joukossa.

Sama perho osoitti vielä elokuun aikana toimivuutensa myös pimeässä. Seuraavassa ote Ronkaisen Jounin kalapäiväkirjasta elokuulta:

"Alkuillasta Rääpysjärven Terhon kanssa kanavalla harjuksen pyynnissä. Klo 2100 jälkeen siirryimme Jussinniskalle taimenen pyyntiin. Paikalla oli ennestään yksi kalastaja, joten kävimme ensin kokeilemassa Melakoskesta kuuluuko sieltä mitään. Itse jäin Melakosken alle ja Terho nousi niskalle asti. Pian näinkin valon kajoa ylävirrasta. Terho tartutti heti niskalta kalan ja haavitsi kalan alempana rannalle. Kirkas 2,5kg:n taimen, joka oli Terhon toinen tälle kesälle. Melakosken alusta tuntui tyhjältä, vaikka "asukki" kävikin välillä kosken alla pyörähtämässä. Pääsin vuorostani kokeilemaan Jussinniskaa perhona samanlainen mustasiipinen zonker-simppu, jonka menetin Sipinkosken alla heinäkuussa. Montaa heittoa en ehtinytkään heittää, kun tunsin kalan otin. Kiristin ja kala mosautti niskalla ja lähti samantien nousemaan ylöspäin. Terho ehti sopivasti näyttämään valoa ja haavimaan kirkaan 2,2kg:n kalan rannalle."

Ronkaisen Jouni Jussinniskalla

Perho on osoittanut toimivuutensa myös muuallakin kuin Kuusingilla. Iijoelta perhoon on erehtynyt 1,3kg:n taimen ja viimeisimpänä "valloituksena" keväältä 2003 Kostonjoelta saatu 2,0kg:n komea koukkuleuka.

Ingetin Teijo ja komea Kostonjoen taimen

 

Veturimies

Sidos Jouni Ronkainen
Koukku streamerkoukku #6
Runko 1/4 kermanvärinen kani,1/4 kaakaonruskea kani ja 2/4 musta kani
Kierre ohut soikea hopea
Siipi musta kanizonker, mikä kiinnitetään kierteen avulla.
Kurkku punainen silkki tai antron
Pää luonnonvärinen peura

Mauri Rääpysjärvi