Kalastaja veden varassa: Näin toimit

Kalastaja joutuu luonnollisesti merkittävään kosketukseen veden kanssa ja toisinaan esimerkiksi oma varomattomuus, tietämättömyys tai hankalat olosuhteet voivat johtaa vaaratilanteiden syntyyn. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siitä, miten kalastajan kannattaa toimia, jos putoaa veneestä ja joutuu yllättäen veden varaan.

Veteen varaan joutuminen: Kalastaja, toimi näin

Valitettavasti vaaratilanteiden välttäminen kalareissulla ei aina ole mahdollista. Siinä missä suurin osa tilanteista päättyy onneksi hyvin, kaikilla ei käy sama tuuri, kuten vaikkapa Tenojoella sattuneessa ikävässä onnettomuudessa vuonna 2020, jossa perhokalastaja oli joutunut veden varaan ja menehtyi.

Kalastaja veden varassa 1 - Kalastaja veden varassa: Näin toimit

Jos kalareissulla joutuu veden varaan, tärkeintä on pysyä rauhallisena, mutta samalla toimia ripeästi. Aivan ensimmäisenä tulee yrittää estää venettä pääsemästä karkuun tarttumalla vaikkapa airosta. Jos vene on kaatunut, sen voi yrittää kääntää oikeinpäin nousemalla jaloilla veneen reunalle, tarttumalla kiinni veneen pohjan keskikaaresta ja nojaamalla sitten taaksepäin.

Jos vene ei ole kaatunut, veneeseen voi yrittää ponnistaa sen perästä tai hivuttautumalla sivuttain kyljen kautta takaisin veneeseen. Jos veneeseen on päässyt paljon vettä, veneeseen kannattaa pyrkiä nousemaan peräpäästä tarttumalla kiinni reunasta ja hivuttautumalla varovasti takaisin veneeseen.

Jos et saa venettä käännettyä tai pääse takaisin veneeseen, soita hätänumeroon, jos kännykkä on säilynyt kuivana. Kännykkää kannattaakin pitää kalastusreissulla aina vedenpitävässä ja tiiviisti suljetussa pussissa. Jos et pysty soittamaan hätänumeroon, huuda apua tai käytä taskulamppua muilla vesistöillä tai rannalla liikkujien huomion herättämiseksi.

Vaikka et saisi venettä käännettyä, voit yrittää kiivetä veneen päälle. Tämä auttaa ehkäisemään hypotermiaa samalla, kun odotat apua. Yritä välttää liiallista ponnistelua, jotta et väsy. Muista kulkea vesillä aina pelastusliivien kanssa äläkä lähde kalaan, jos olet nauttinut huumaavia aineita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *