Liiallinen kalastus, saasteet, ilmastonmuutos ja vesistöjen rehevöityminen ovat muutamia niistä mainittavista syistä, jotka ovat johtaneet monien kalakantojen vähenemiseen ympäri Suomen vesistöjä. Ilmiö ei ole suinkaan harvinainen, vaan sitä tapahtuu Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Toimiin on kuitenkin ryhdytty, ja esimerkiksi Tenojoen merkittäviä lohikantoja on pyritty viimeisten vuosien aikana suojelemaan kalastuskiellolla ja perinpohjaisella tutkimustyöllä.
Paikallinen kalastusseura hyvällä asialla
Monet kalastusseurat ovat myös hyvin perillä eri vesistöjen vähentyneistä kalakannoista ja tästä syystä esimerkiksi Janakkalasta kotoisin oleva kalastusseura Kuhaveljet ry päätti käynnistää toukokuussa 2020 rahankeruun, jonka päämääränä olisi kasvattaa Vanajan taimenkantoja säännöllisillä taimenistutuksilla.
Rahankeruun kohteena on Kuhaveljien puheenjohtajan Teppo Linnisen mukaan useamman vuoden kestoinen projekti, jotta taimenta voitaisiin istuttaa Vanajanselän vesistöille säännöllisin väliajoin. Istutusten kannattavuutta pyritään seuraamaan niin, että noin kolmasosa taimenista tullaan merkitsemään, jolloin kalastajilta voidaan kerätä tärkeää tietoa taimenkannan lisääntymisestä ja elpymisestä.
Vanajanvesi on Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan reitin keskusjärvi, joka sijaitsee Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan välissä. Vanajanveden varrella sijaitsee monia kuuluisia kotimaisia nähtävyyksiä, kuten Hämeen linna ja Hattulan Pyhän ristin kirkko. Vanajaveden pääosa muodostuu noin 20 kilometriä pitkästä ja 15 kilometriä leveästä Vanajanselästä, jonne taimenistutukset on tarkoitus keskittää.
Tällä hetkellä Vanajaveden merkittävimpiä kalakantoja ovat ahven, hauki, kuha ja lahna. Vesistössä on myös ankeriaita, jotka ovat olleen jo vuosien ajan istutusten varassa. Vanajalta on viime aikoina ollut mahdollista saada myös muikkuja. Taimen puolestaan on taantuva laji, jota aikoinaan vesistöissä tavattiin enemmän, mutta muun muassa vesistön laadun huonontuminen on johtanut siihen, että kanta on laskenut merkittävästi. Vaikka pieniä elpymisen merkkejä on huomattu, taimenistutuksilla myös taimenkalastus olisi mahdollista aloittaa jossakin vaiheessa uudelleen.