Lohen perhokalastus: Perustietoa

Lohen perhokalastus on yksi puhutuimmista aiheista perhokalastajien kesken. Lohen perhokalastuksen ympärille on ehtinyt kehittyä vuosien varrella monenlaisia myyttejä, saloja, neuvoja ja kokemuksia. Lohen perhokalastus on tästä syystä äärimmäisen monipuolista, sillä perhoja ja kalastustapoja on lähes yhtä monta kuin on kalastajaakin.

Lohen perhokalastuksesta lyhyesti

Lohen perhokalastus ajoittuu kutuaikaan, jolloin lohet nousevat jokeen kutemaan. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa tämä kausi alkaa yleensä kesäkuun alussa ja loppuu elokuussa – kauden pituus riippuu kuitenkin pitkälti veden lämpötilasta.

Lohiperhon valinnasta löytyy hyvin eriäviä mielipiteitä. Osa perhokalastajista pohjaa perhon valinnan esimerkiksi sen mukaan, minkä värinen taivas tai joki on. Vaikka uskomuksia ja myyttejä lohiperhon valinnasta löytyy paljon, perhon valinnassa kannattaa hyödyntää veden lämpötilaa. Vuodenaika ja sää vaikuttavat myös perhon väriin – monet pitävät nyrkkisääntönä sitä, että kirkkaalla säällä myös perhon värin tulee olla kirkkaampi.

Lohen perhokalastus 1 - Lohen perhokalastus: Perustietoa

Lohen perhokalastuksella paikkatuntemus on valttia, sillä lohella on tapana nousta hyvin samankaltaisia reittejä pitkin jokeen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos aikaisempina vuosina on tullut kalaa tietystä paikasta, myös seuraavana vuonna kalaa tulee todennäköisesti samasta paikasta. Liian suosittuja paikkoja kannattaa kuitenkin välttää, sillä ruuhkassa lohen nappaamisen todennäköisyys luonnollisesti laskee. Usein tärkeämpää onkin pyrkiä ennakoimaan, missä kohtaa lohi aikoo nousta.

Lohet viihtyvät yleensä matalammissa vesissä, mutta kuumalla säällä ne hakeutuvat hieman syvemmälle. Tästä syystä kalastajan ei kannata kahlata puolta matkaa jokea, vaan jäädä heittämään rantaan, sillä lohien reitit kulkevat usein vain muutaman metrin päästä rannasta. Jos kala ei syö, perhon vaihtamista voi kokeilla, mutta samalle alueelle ei kannata jäädä vatvomaan kymmentä minuuttia pidempään.

Leave a comment

Esittelyssä neljä eri perhotyyppiä

Perhot ovat luonnollisesti erittäin tärkeä osa perhokalastusta. Monelle perhokalastajalle perhon valinta ja kokoaminen voi olla jopa mielenkiintoisempaa kuin itse kalastus. Perhonsidonta voikin osoittautua mielenkiintoiseksi taitolajiksi ja omilla perhoilla on tietysti aina mukavampi kalastaa!

Esittelyssä eri perhoja

1. Pintaperhot

Pintaperhon (eli pinturin) tehtävänä on jäljitellä veden pinnalla liitäviä tai kelluvia hyönteisiä. Pintaperhot ovat monen perhokalastajan suosiossa, koska ne ovat näyttäviä. Niillä kalastaminen tuo kuitenkin omat haasteensa kalastukseen, sillä veden tulisi olla aika kirkasta, jotta kala osaa hoksata veden pinnalla liitävän otuksen.

Esittelyssa nelja eri perhotyyppia 1 - Esittelyssä neljä eri perhotyyppiä

2. Streamerit eli pikkukalajäljitelmät

Streamerit eli pikkukalajäljitelmät jäljittelevät luonnollisesti pieniä saaliskaloja. Streamer voi olla väriltään räikeä, mutta sen muoto muistuttaa aina kalaa. Valinta riippuu pitkälti siitä, millaisen saaliin perässä ollaan – perho voi muistuttaa esimerkiksi särkeä, haukea tai simppua. Streamerilla kalastettaessa on tärkeää pyrkiä ottamaan olosuhteet huomioon joko uittamalla perhoa rauhallisesti tai jäljittelemällä pikkukalan pinkaisuja aivan petokalan näkökentässä.

Esittelyssa nelja eri perhotyyppia 2 - Esittelyssä neljä eri perhotyyppiä

3. Larvat, kotelot ja nymfit

Nämä perhot viittaavat erilaisten vesihyönteisten toukkiin ja koteloihin. Suurin osa perhoista mukailee luonnon omia värejä, mutta joukossa voi olla myös joitakin kirkkaita värejä. Koska perho on itsessään todella kevyt, se on yleensä painotettu lyijy- tai kuulapäällä.

Esittelyssa nelja eri perhotyyppia 3 - Esittelyssä neljä eri perhotyyppiä

4. Kalakohtaiset perhot (lohiperhot ja haukiperhot)

Lohen tai hauen kalastamiseen on olemassa omia kalakohtaisia perhoja. Erityisesti lohiperhot herättävät kalastajien välillä eriäviä mielipiteitä siitä, millainen perho on paras. Tästä syystä lohiperho voi oikeastaan olla lähes millainen tahansa, sama pätee myös lohen kalastustavassa. Haukiperhot ovat puolestaan tavallisia perhoja huomattavasti kookkaampia, mutta pienempiäkin malleja löytyy. On tärkeää, että perho näyttää elävältä kalalta ja on valmistettu kestäväksi, sillä hauella on tapana käydä syöttiin kiinni täydellä voimalla.

Leave a comment

Näin vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen

Kalojen vapauttaminen takaisin veteen on tärkeä osa vastuullista kalastusta. Kalan vapautus – jos sitä ei aiota valmistaa ruoaksi – tukee sekä kalakantojen hyvinvointia että osoittaa kunnioitusta luontoa ja sen elämää kohtaan. Kalan vapautuksessa ei kuitenkaan riitä, että irrotat kalan syötistä ja heität takaisin veteen. Muutamalla tärkeällä askeleella varmistat myös, että kala palaa veteen hyvinvoivana.

Näin vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen

Oikeanlaiset kalastusvälineet tukevat vastuullista kalastusta vähentämällä kalojen vapautustarvetta ja helpottamalla kalan vapauttamista takaisin veteen. Viehekalastuksen tapauksessa kannattaa pyrkiä vähentämään koukkujen määrää. Valitse kalalle tarpeeksi suuri haavi, mielellään solmuttomasta havaksesta valmistettu haavi, jotta kala ei loukkaannu pyristellessään haavissa. Kanna mukana myös riittävän isoja pihtejä, jotta saat koukun irti kalasta mahdollisimman helposti.

Nain vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen 1 - Näin vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen

Kun kala on tarttunut kiinni, kalan väsyttämisessä määrätietoisuus on valttia. Pyri väsyttämään kalaa mahdollisimman vähän, ettei se joudu ponnistelemaan tai repimään siimaa liikaa, sillä siima saattaa katketa, jolloin syötti jää kalan sisään ja kala menehtyy. Liiallisen riuhtomisen aikana syötti voi myös tehdä peruuttamattomia vaurioita kalan sisällä.

Pyri mahdollisuuksien mukaan irrottamaan kala syötistä vedessä. Saat parhaiten irrotettua syötin vääntämällä sitä varovaisesti sen tulosuuntaan päin. Jos syötti on vaikea saada pois, voit käyttää apuna kidanavaajaa, mutta käsittele sitä varoen. Mikäli et voi vapauttaa kalaa vedessä, nosta se mahdollisimman tasaiselle ja kostealle alustalle. Koske kalaan vain märillä käsillä ja toimi niin nopeasti kuin taidoiltasi pystyt.

On tärkeää, ettei kalan suomupeite vaurioidu syötin irrottamisen aikana, sillä se suojaa kalan verinahkaa vaurioilta ja tulehduksilta. Kun syötti on irrotettu, laske kala takaisin veteen tukien sitä molemmilla käsillä. Jos kala ei lähde heti uimaan, anna sen elpyä rauhassa. Anna kalan elpyä rauhassa, eli kalaa ei tule turhaan liikutella, jos se ei ensin halua lähteä itse uimaan.

Leave a comment

Kalastusseurat hyvällä asialla

Liiallinen kalastus, saasteet, ilmastonmuutos ja vesistöjen rehevöityminen ovat muutamia niistä mainittavista syistä, jotka ovat johtaneet monien kalakantojen vähenemiseen ympäri Suomen vesistöjä. Ilmiö ei ole suinkaan harvinainen, vaan sitä tapahtuu Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Toimiin on kuitenkin ryhdytty, ja esimerkiksi Tenojoen merkittäviä lohikantoja on pyritty viimeisten vuosien aikana suojelemaan kalastuskiellolla ja perinpohjaisella tutkimustyöllä.

Kalastusseurat hyvalla asialla 2 - Kalastusseurat hyvällä asialla

Paikallinen kalastusseura hyvällä asialla

Monet kalastusseurat ovat myös hyvin perillä eri vesistöjen vähentyneistä kalakannoista ja tästä syystä esimerkiksi Janakkalasta kotoisin oleva kalastusseura Kuhaveljet ry päätti käynnistää toukokuussa 2020 rahankeruun, jonka päämääränä olisi kasvattaa Vanajan taimenkantoja säännöllisillä taimenistutuksilla.

Rahankeruun kohteena on Kuhaveljien puheenjohtajan Teppo Linnisen mukaan useamman vuoden kestoinen projekti, jotta taimenta voitaisiin istuttaa Vanajanselän vesistöille säännöllisin väliajoin. Istutusten kannattavuutta pyritään seuraamaan niin, että noin kolmasosa taimenista tullaan merkitsemään, jolloin kalastajilta voidaan kerätä tärkeää tietoa taimenkannan lisääntymisestä ja elpymisestä.

Kalastusseurat hyvalla asialla 1 - Kalastusseurat hyvällä asialla

Vanajanvesi on Kokemäenjoen vesistöön kuuluvan reitin keskusjärvi, joka sijaitsee Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan välissä. Vanajanveden varrella sijaitsee monia kuuluisia kotimaisia nähtävyyksiä, kuten Hämeen linna ja Hattulan Pyhän ristin kirkko. Vanajaveden pääosa muodostuu noin 20 kilometriä pitkästä ja 15 kilometriä leveästä Vanajanselästä, jonne taimenistutukset on tarkoitus keskittää.

Tällä hetkellä Vanajaveden merkittävimpiä kalakantoja ovat ahven, hauki, kuha ja lahna. Vesistössä on myös ankeriaita, jotka ovat olleen jo vuosien ajan istutusten varassa. Vanajalta on viime aikoina ollut mahdollista saada myös muikkuja. Taimen puolestaan on taantuva laji, jota aikoinaan vesistöissä tavattiin enemmän, mutta muun muassa vesistön laadun huonontuminen on johtanut siihen, että kanta on laskenut merkittävästi. Vaikka pieniä elpymisen merkkejä on huomattu, taimenistutuksilla myös taimenkalastus olisi mahdollista aloittaa jossakin vaiheessa uudelleen.

Leave a comment

Kalastonhoitomaksu pähkinänkuoressa

Kalastonhoitomaksu on maksu, jonka mukaan kaikkia 18–64 vuotiaita koskee kalastuslakiin perustuva edellytys maksaa valtiolle kalastonhoitomaksu kalastamisesta silloin, kun kyseessä ei ole onkiminen tai pilkkiminen. Kalastonhoitomaksu voidaan maksaa päivältä, viikolta tai kalenterivuodelta, ja maksu oikeuttaa harjoittamaan kalastusta yhdellä vavalla ja vieheellä koko maassa, pois lukien Ahvenanmaan ja vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet. Luonnollisesti kalastusluvalla kalastaminen on kiellettyä myös sellaisissa kohteissa, joissa kalastus on kielletty jonkun muun säännöksen nojalla.

Kalastonhoitomaksusta lyhyesti

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa onkimisesta, pilkkimisestä tai silakkalitkalla kalastamisesta. Onkimisella viitataan tässä tapauksessa sellaisella vavalla kalastamista, jossa ei ole viehettä eikä kelaa, esimerkiksi perinteinen mato-onki. Pilkkimisellä taas viitataan lyhyehköllä vavalla ja siimaan kiinnitetyllä pystysuunnassa liikuteltavalla pilkillä kalastamista.

Kalastonhoitomaksu pahkinankuoressa 1 - Kalastonhoitomaksu pähkinänkuoressa

Kalastonhoitomaksun suorittamalla Metsähallitus myöntää kalastusluvan valtion omistamille vesialueille. Kalastusluvat on jaettu kalastustavan mukaisesti kolmeen eri kategoriaan:

  1. Vapalupa, jolla voit kalastaa esimerkiksi uistimella ja perholla, mutta myös pilkkimällä tai onkimalla (riippuen lupa-alueen ehdoista)
  2. Pyydyslupa, jolla voit kalastaa esimerkiksi verkolla tai katiskalla
  3. Ravustuslupa, jolla voit ravustaa

Koska suurin osa Metsähallituksen kalastuspaikoista on yleensä vaelluskalavesien virta- ja koskipaikkoja tai rauhoitettuja vesistöjä, näillä alueilla kalastamiseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vielä erillinen aluekohtainen lupa. Jos aiot kalastaa usealla eri vavalla (myös onkiminen ja pilkkiminen), sinun tulee aina hankkia kalastonhoitomaksu ja vesialueen omistajan lupa, esimerkiksi valtion vesillä tästä vastaa Metsähallitus.

Seuraava hinnasto on voimassa toistaiseksi:

  • 45 euroa / kalenterivuosi (1. tammikuuta – 31. joulukuuta, alkaa ja päättyy kello 00.00)
  • 15 euroa / 7 vuorokautta (voimassaolon voi aloittaa haluamastaan viikonpäivästä, alkaa ja päättyy kello 00.00)
  • 6 euroa / vuorokausi (alkaa ja päättyy kello 00.00)
Leave a comment

Näin aloitat kalastusharrastuksen lapsen kanssa

Yhteiset kalastusreissut isän tai äidin kanssa voivat jäädä lapsen muistoihin ikuisiksi ajoiksi. Kalaan lähteminen pienen lapsen kanssa saattaa kuitenkin olla haastavaa, sillä lapsen keskittymiskyky voi herpaantua tai paikallaan istuminen hiljaa pitkiä aikoja voi saada lapsen tylsistymään.

Tämän takia kalastamaan lähteminen lapsen kanssa on pikemminkin mahdollisuus luoda uusia yhteisiä kokemuksia, jolloin kalastus jää helposti toiselle sijalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lasta kannattaisi viedä kalaan, sillä kalastaminen tarjoaa lapselle myös monia tärkeitä eväitä tulevaan elämään, kuten yhteyden luontoon sekä muiden elävien olentojen kunnioittaminen.

Mitä mukaan ensimmäiselle kalareissulle?

Nain aloitat kalastusharrastuksen lapsen kanssa 1 - Näin aloitat kalastusharrastuksen lapsen kanssa

Jos kalaan lähdetään ensi kertaa, lapselle paras väline on onki. Lapsen onkeen kannattaa hankkia mahdollisimman herkkä koho, jotta koho alkaa nykiä pienestäkin kalan näykinnästä. Näin kalastuksen jännitys pysyy paremmin yllä ja ensimmäisen saaliinkin nappaaminen on huomattavasti helpompaa. Myös ongen kokoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä liian painava vapa saa lapsen väsymään nopeasti. Esimerkiksi hiilikuidusta valmistettu onki on todella kevyt, jolloin lapsi jaksaa kannatella onkea pidemmän aikaa.

Kalalle kannattaa suunnata aivan ensimmäisenä rantamaisemiin, esimerkiksi kesämökin laiturille, jos siellä on riittävästi tilaa ongen hieman huolettomallekin huitomiselle – yksikään vanhempi ei varmasti halua olla irrottamassa lapsen puuhun kiinni jäänyttä siimaa joka välissä! Tärkeintä on alussa innostaa lasta kalaharrastukseen, mutta myös opettaa lasta käsittelemään onkea oikein. Vaikka aluksi pieneltä toheltamiselta ei varmasti voida välttyä, lapsi oppii nopeaa ja innostamalla ja motivoimalla häntä uuden harrastuksen ja yhdessäolon pariin, onkiminenkin alkaa sujua pian kuin kokeneelta konkarilta.

Leave a comment

Kalastaja – yhdistä lainat ja tee unelmiesi kalastusreissusta totta

Moni kalastusharrastaja haaveilee upeasta kalastusreissusta esimerkiksi Lapin runsaille apajille, mutta monen haaveiden toteuttamisen esteeksi uhkaa nousta raha. Monelle taloudellisista vaikeuksista kärsivälle kalastajalle on saattanut kertyä useita pienlainoja, joiden ehdot ovat erityisen kalliita taikka runsaasti erilaisia osamaksusopimuksia. Tällaisten erillisten lainojen takaisinmaksuun liittyy useita erillisiä lainanhoitokuluja, joista kertyy suuri summa kuukausittain. Lisäksi erillisten lainojen hoitaminen ajoissa ja sovitusti vie aikaa ja on stressaavaa. Kerromme tässä artikkelissa hyvän vinkin, jonka avulla kalastaja voi säästää yhdistämällä jo olemassa olevat lainansa yhdeksi entistä järkevämmäksi kokonaisuudeksi.

Postitse kuva Kalastaja yhdista lainat ja tee unelmiesi kalastusreissusta totta Kuinka yhdistan lainat jarkevasti - Kalastaja - yhdistä lainat ja tee unelmiesi kalastusreissusta tottaKuinka yhdistän lainat järkevästi?

Halutessasi elämääsi lisää taloudellista liikkumavapautta Yhdistä lainat Rahoitu.fi:n avulla. Voit saada näin kasaan yllättävän suuret säästöt ja säästää jopa unelmiesi kalastusreissuun. Sivuston palvelu tarjoaa mahdollisuuden yhdistellä vanhoja lainoja jopa 60 000 euroon saakka ja yhdistelylainan hakuprosessi on erityisen vaivaton, nopea sekä stressitön.

Kun olet täyttänyt yhdistelylainahakemuksen sivulla, siirretään sinut automaattisesti OmaRahoitu-sivulle. Tältä sivulta löydät henkilökohtaisen lainatarjouksesi sekä pääset valitsemaan tilanteeseesi parhaiten sopivan lainatarjouksen. Voit saada tarjouksia jo minuuttien kuluttua hakemuksen täyttämisestä. Tiesithän, ettet sitoudu yhdistelylainaa Rahoitu.fi:n kautta hakiessasi vielä mihinkään, vaan tarjoukset saatuasi, voit tutustua niihin rauhassa ja halutessasi vielä jopa kieltäytyä lainan ottamisesta? Tutki siis saamiasi tarjouksia tarkkaan ja laske kuinka paljon aikaa ja rahaa voisit niiden avulla säästää verrattuna nykyiseen tilanteeseesi.

Postitse kuva Kalastaja yhdista lainat ja tee unelmiesi kalastusreissusta totta Aloita unelmiesi kalastusreissun suunnittelu - Kalastaja - yhdistä lainat ja tee unelmiesi kalastusreissusta tottaAloita unelmiesi kalastusreissun suunnittelu

Kun yhdistelmälainahakemus on tehty, on viimeistään aika aloittaa unelmiesi kalastusreissun suunnittelu. Toki budjetti on hyvä olla tiedossa jo ennen lainojen yhdistämistä, mutta viimeistään nyt on aika ottaa rento asento, ja alkaa tarkoin pohtia, millaisia asioita reissulla haluaa nähdä ja kokea. Tutustu siis etukäteen matkakohteeseesi, vertaile erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja mieti, kannattaako reissuun lähteä yksin vai esimerkiksi yhdessä parhaan kalakaverin kanssa.

Leave a comment

Miksi nuoren kannattaa liittyä kalastusseuraan?

Kalastaminen on hyvä harrastus myös nuorelle. Sen avulla on mahdollista pitää yllä omaa luontosuhdetta, vapautua stressistä, saada uusia samanhenkisiä ystäviä ja löytää elämään mielekästä tekemistä raittiissa ulkoilmassa. Kalastus ja siihen liittyvät rajoitukset sekä suositukset herättävät myös suuria tunteita – puolesta ja vastaan. Kalastuksesta kiinnostuneen nuoren kannattaa harkita kalastusseuraan liittymistä. Kerromme tässä artikkelissa, miksi.

Postitse kuva Miksi nuoren kannattaa liittya kalastusseuraan Kalastusseuran monet edut nuorelle - Miksi nuoren kannattaa liittyä kalastusseuraan?Kalastusseuran monet edut nuorelle

Kalastusseuran jäseneksi liittyminen tarjoaa nuorelle monenlaisia etuja. Tästä syystä kalastusseuraan liittymistä kannattaakin ehdottomasti ainakin harkita! Ensinnäkin kalastusseurasta voi löytää uusia kavereita ja jopa ystäviä, joiden kanssa on helppo jakaa niin kalastusharrastukseen liittyvät ilot kuin surutkin. Toiseksi nuoren on tavallista helpompaa aloittaa harrastus tavoitteellisessa ja taitavassa ohjauksessa kuin täysin yksin. Vaikka oma vanhempi olisikin intohimoinen kalastaja, voi oppia olla silti luontevampaa hakea joltakin perheen ulkopuoliselta aikuiselta tai toiselta nuorelta. Näin muodostuu helposti ja luontevasti epävirallisia kisälli-oppipoika-suhteita, jotka voivat olla erityisen antoisia molemmille osapuolille!

Postitse kuva Miksi nuoren kannattaa liittya kalastusseuraan Kalastusseurat tarjoavat nuorille - Miksi nuoren kannattaa liittyä kalastusseuraan?Kalastusseurat tarjoavat nuorille monenlaista tervehenkistä tekemistä. Niiden järjestämissä kerhoissa nuoret pääsevät harjoittelemaan ja kokeilemaan monenlaista kalastukseen liittyvää tekemistä. Läheskään kaikille nykynuorille esimerkiksi perinteinen mato-onginta ei ole suinkaan tuttu juttu, mutta asia voidaan helposti korjata seuran järjestämässä kerhossa, jossa asiantunteva ohjaaja voi opastaa nuorelle mato-onginnan saloja. Toisaalta kerhossa nuori voi luontevasti tutustua myös moniin muihin kalastustapoihin, kuten hieman vaativampaan, mutta monien mielestä myös kiehtovampaan, perhokalastukseen.

Monen perhokalastusharrastajan mielestä omien perhojen sitominen on yksi parhaista lajin piirteistä ja tätä voidaankin harjoitella nuorille suunnatuissa kerhoissa. On tärkeää tietää, millaiset perhot toimivat millekin kalalajille ja millaisissa olosuhteissa mitäkin perhoa kannattaa käyttää. Myös tällaista tietoa on helppo ammentaa innokkaiden nuorten omissa kerhoissa.

Joillakin kalaretkillä voi käydä haavereita ja esimerkiksi nuoren vapa saattaa mennä kalastuksen tiimellyksessä rikki. Vapojen korjaaminen on yksi monien nuorten kerhojen ohjelmanumeroista ja siitä onkin nuorelle konkreettista hyötyä. Näin uutta vapaa ei välttämättä tarvitse ostaa jokaisen haaverin jälkeen, vaan vanhasta voi vielä saada entistä ehomman asiantuntevassa ohjauksessa.

Seurojen tarjoama nuorten toiminta voi saada nuoren innostumaan kalastuksesta niin paljon, että kalastuksesta voikin nopeasti tulla koko perheen yhteinen harrastus. Tämä auttaa perhettä pitämään yllä me-henkeä ja avointa keskusteluyhteyttä silloinkin, kun nuoren elämä saattaa muutoin olla myrskyistä tunne-elämän heitellessä laidasta laitaan

Leave a comment

Kuinka liityt kalastusseuran jäseneksi?

Kalastusseuran jäseneksi liittyminen on helppoa ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön jäsenliitot toimivat ympäri Suomen. Niiden erä- ja kalaseurojen verkosto kattaa koko maan ja tämän verkoston kautta jokainen kalastuksesta kiinnostunut pääsee ottamaan osaa seuratoimintaan. Lue tästä artikkelista näppärät vinkit ja hyvät syyt kalastusseuran jäseneksi liittymiseksi!

Postitse kuva Kuinka liityt kalastusseuran jaseneksi Miksi kannattaa liittya kalastusseuraan - Kuinka liityt kalastusseuran jäseneksi?Miksi kannattaa liittyä kalastusseuraan?

Kalastusseuraan liittyminen tarjoaa jäsenelle uudenlaisia mahdollisuuksia kehittää omaa kalastusharrastustaan. Seuratoiminta voi myös auttaa löytämään uusia samasta aiheesta kiinnostuneita ystäviä sekä kalastuskavereita. Samalla jäsen pääsee liittymään kalastuksesta innostuneeseen yhteisöön, jossa on mahdollista jakaa harrastuksen mukanaan tuomia ilonaiheita sekä kysyä neuvoa harrastuksessa vastaantulevien haasteiden kohdatessa.

Seuran jäsenenä pääset osallistumaan erilaisiin kalastukseen ja kalankäsittelyyn liittyviin tapahtumiin. Lisäksi seurat ohjaavat myös nuoria kalastusharrastuksen pariin tarjoamalla nuorisokerhoja sekä kalakummeja. Nuorisokerhoissa nuoret pääsevät tutustumaan erilaisiin tapoihin kalastaa ja voivat perehtyä esimerkiksi niin mato-ongintaan kuin perhokalastukseenkin. Nuorten kerhoilloissa nuoria ohjaavat taitavat ohjaajat voivat auttaa esimerkiksi virittämään nuoren kalastusvälineet huippukuntoon tai opastaa nuoria tekemään itse vaappuja. Nuori voi opetella myös esimerkiksi perhojen sitomista tai kalareissulla rikki menneiden vapojensa korjaamista. Näin kalastuksesta voikin pian tulla koko perheen yhteinen, antoisa harrastus. Seurojen järjestämät kalastuskilpailut, joita tarjotaan erilaisille kalastustavoille, tarjoavat tilaisuuden mitellä omia taitoja niin leikkimielisesti kuin hieman vakavammallakin mielellä.

Postitse kuva Kuinka liityt kalastusseuran jaseneksi Monet seurat omistavat myos kalamajoja seka muita kalastustukikohtia - Kuinka liityt kalastusseuran jäseneksi?Monet seurat omistavat myös kalamajoja sekä muita kalastustukikohtia sekä järjestävät jäsenille suunnattuja kalastusmatkoja. Näin voit päästä näppärästi tutustumaan hieman kauempanakin sijaitseviin kalastusvesiin mukavassa seurassa. Seuran jäsenet saavat myös jäsenlehden. Lehti tarjoaa ajankohtaista kalastukseen liittyvää tietoa sekä tietoa kalavesien hoitamisesta ja järjestön omasta toiminnasta. Lehti onkin oivallinen tapa pysyä ajan tasalla ajankohtaisimmista kalastusalan uutisista. Myös kokeneet kalastajat ovat oivallisia tiedonlähteitä, sillä he voivat opastaa aloittelijoita esimerkiksi uusilla mielenkiintoisilla kalavesillä. Heiltä saat myös käytännönläheistä opastusta kalankäsittelyyn sekä kalastukseen.

Monilla käytännönläheisillä aloilla oli menneinä aikoina käytössä kisälli-oppipoika-malli, mikä soveltuu vielä nykyaikanakin erityisen hyvin kalastukseen. Kokeneet kalastajat voivat nimittäin tarjota erityisen arvokasta tietotaitoa tuleville kalastajasukupolville ja kalastusseurat ovat oivallisia paikkoja kisällien, oppipoikien ja mestareiden kohtaamisiin!

Leave a comment

SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoa

SM lohen perhokalastuskilpailu järjestettiin 19. – 20. syyskuuta 2020 Kymijoella. Kilpailusta lukeminen voi auttaa virittäytymään jo nyt vuoden 2021 SM-kisoihin, joten kannattaa käyttää hetki ja tutustua viime vuoden kisojen satoon tämän pähkinänkuorimaisen artikkelin avulla. Aloitamme tutustumalla SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 kilpailupaikkoihin, minkä jälkeen tutustumme molempien kilpailupäivien alustavaan aikatauluun sekä kisojen käytännön järjestelyihin. Lopuksi tutustumme vielä lyhyesti vuoden 2019 kilpailun voittajaan ja voittotulokseen. Toivomme, että artikkelimme inspiroi sinua tutustumaan tuleviin vuoden 2021 kisoihin ja kenties jopa ottamaan niihin osaa!

Postitse kuva SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoa Kilpailupaikat - SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoaKilpailupaikat

Kilpailupaikkoina toimivat Langinkosken upea historiallinen kalastusalue sekä Siikakosken kalastusalue. Kilpailun kilpailupoolit olivat Ruhavuolle, Siikakoski, Tittisaari, Kokonkoski, Hinttulankoski sekä Tattarinkoski. Kilpailun aikana Siikakosken kalastusalueella saivat kalastaa ainoastaan kilpailuun osallistuneet kalastajat. Sama koski Soutualueen Tattarinkoskea.

Postitse kuva SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoa Molempien kilpailupaivien alustava aikataulu - SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoaMolempien kilpailupäivien alustava aikataulu

Molemmat kilpailupäivät oli tarkoitus aloittaa ilmoittautumisella ja aamiaisella kello 6.30 – 7.30. Tämän jälkeen siirryttiin alustavan aikataulun mukaan ensimmäiselle kilpailujaksolle kello 8 – 10.30 ja toiselle kilpailujaksolle kello 11.30 – 14. Lounas sekä tauko oli ajoitettu alustavassa aikataulussa kello 14 – 15.30 ja kolmas kilpailujakso kello 15.30 – 18. Tulokset sekä palkintojen jakaminen olivat vuorossa sunnuntaina 22. syyskuut noin kello 18.30 alkaen.

Postitse kuva SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoa Kaytannon jarjestelyja - SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 satoaKäytännön järjestelyjä

SM lohen perhokalastuskilpailu 2020 oli kaksipäiväinen ja jokainen kilpailun osallistuja kilpaili jokaisessa poolissa yhden kerran kilpailun aikana. Järjestäjä huolehti SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 kilpailijoiden siirtymistä Langinkoskelle sekä Tattarinkoskelle.

SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 enimmäisosallistujamäärä oli 36 osallistujaa. Tämän seurauksena jokaiselle kilpailupoolille saapui samaan aikaan maksimissaan kuusi kilpailijaa. Koronavirusepidemian aikana tämä oli erityisen tärkeä kisojen käytännön järjestelyyn liittyvä varotoimi. Vuonna 2020 osallistujien oli tärkeää huomioida kilpailusääntöihin tullut koukkuihin liittyvä sääntömuutos, jonka mukaan kilpailussa käytettävissä koukuissa ei saanut olla väkäsiä tai ne tuli puristaa huolellisesti kasaan.

SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 kilpailumaksu oli 140 euroa. Maksu sisälsi molempien päivien aamiaisen ja lounaan. Kilpailumaksu tuli maksaa 21. elokuuta 2020 mennessä, muutoin ilmoittautuminen kilpailuun raukesi. Vaikka kilpailumaksu olikin melko pieni, voi kalastajan kukkarossa olla juuri eräpäivänä ikävä vieras eli matti. Tällöin kannattaa harkita pienen lainan ottamista kilpailumaksun maksamiseksi ja muiden kilpailukustannusten, kuten matkakustannusten, kuittaamiseksi.

Voit lukea kilpailutetun lainan hakemisesta ja jo olemassa olevien lainojesi yhdistämisestä entistä järkevämmin hallittavaksi kokonaisuudeksi tämän sivuston aihetta käsittelevistä artikkeleista. Jos sinulle on kertynyt useita pieniä lainoja, maksat myös useita lainanhoitokuluja, joista voi kertyä yllättävän paljon ylimääräistä menoa. Yhdistelylainan avulla voitkin säästää yllättävän paljon – helposti jopa kalastuskilpailumaksun verran.

Vuoden 2019 voittaja

Vuonna 2019 kilpailun voitti Tomi Virkkunen ja vuonna 2020 hänelle tarjottiin automaattisesti paikkaa kilpailuun eikä hänen tarvinnut maksaa kilpailumaksua. Tomi Virkkunen voitti vuoden 2019 kilpailun tuloksella 218 cm ja kolme lohta. Toiseksi tuli Juha Salmi, tuloksella 149 cm ja kaksi lohta ja kolmannelle sijalle ylsi Jukka Pohtila tuloksella 132 cm ja kaksi lohta. Yhteensä kisan aikana kalastettiin kaksitoista lohta. Kilpailua tukivat Kotkan kaupunki, Metsähallitus, Vision Group Oy, Loop Tackle ja Guideline. Lisäksi kilpailujen järjestämiseksi tarvittiin runsaasti talkoolaisia.

Alue tarjoaa upeat puitteet perhokalastukselle, minkä lisäksi etenkin Langinkosken kalastusalueen historia on erityisen mielenkiintoinen. Tiesitkö, että jo Venäjän keisari Aleksanteri III ihastui alueeseen ja rakennutti alueelle historiallisen Langinkosken kalastusmajan? Ellet ole vielä tutustunut kalastusmajaan, kannattaa tutustua siihen viimeistään tänä kesänä. Maja valmistui 1889 ja henkii upeaa historian havinaa, jota intohimoinen kalastaja osaa arvostaa.

Leave a comment