Suomalaiset ovat kovaa kalastuskansaa ja tästä osoituksena on elokuussa 2021 Kuusamossa ja Taivalkoskella järjestetyt perhokalastuksen maailmanmestaruuskisat, jossa Suomen joukkue voitti hienosti kaikkein kirkkaimman mitalin. Perhokalastuksen MM-kisojen kilpailuvesiksi oli valittu Kuusamossa sijaitsevat Kuusinkijoki, Kitkajoki ja Koverrusjärvi sekä Taivalkoskella sijaitseva Kylmäluomanjärvi. Kuten vesistöjen nimistäkin käy ilmi, kisojen aikana kalastettiin sekä järvellä että joella.
Suomen maajoukkueelle kultaa
Vuoden 2021 tapahtuma keräsi mukavasti osallistujia, sillä kisaamassa oli yhteensä 13 eri maajoukkuetta, joissa jokaisessa oli 5-8 kalastajaa. Kilpailuun sai osallistua samanaikaisesti viisi kilpailijaa, jotka ottivat toisistaan mittaa kolmen päivän aikana yhteensä viidessä eri osakilpailussa. Joukkuekilpailun voittaja selvitettiin näin laskemalla kaikkien viiden osakilpailun pisteet yhteen. Vaikka perhokalastuksen MM-kisoja on pidetty jo 40 vuoden ajan, vuoden 2021 kisat ovat ensimmäinen kerta, kun Suomen edustusjoukkue voittaa kirkkaimman mitalin.
Voittojoukkueessa kisasivat Heikki Kurtti, Jari Heikkinen, Santeri Kinnunen, Mikko Räsänen, Jyrki Hiltunen ja Pietari Sipponen. Joukkueen kapteenina toimi Jarkko Suominen ja managerina Esa Pölkki. Henkilökohtaisen sarjan voittajana oli Heikki Kurtti ja toiseksi sijoittunut Jari Heikkinen sai hopeaa. Joukkueen yhdessä keräämä pistemäärä vei joukkueen ylivoimaiseen voittoon, toiseksi joukkuekisassa sijoittui Ranska ja kolmanneksi Espanja.
Aikaisemmissa kisoissa Suomen sijoitus on ollut joukkuekisassa parhaimmillaan hopea, jolle se on päässyt historian aikana kahdesti. Näin tapahtui vuonna 2001 ja 2005, jolloin perhokalastuksen MM-kisat pidettiin molemmilla kerroilla Ruotsissa. Joukkue on yltänyt kahdesti myös pronssille Suomen kotikisoissa Kuusamossa vuonna 1989 ja Kemi-Simojoella vuonna 2007. Parhaista henkilökohtaisista sijoituksista voidaan nostaa esille Jyrki Lämsän voittama pronssi Kuusamossa vuonna 1989 Kuusamo ja vuoden 2021 voittajajoukkueessa kisanneen Jyrki Hiltusen hopea Italiasta vuodelta 2019.
Kalastaminen on upea harrastus, mutta etenkin harrastuksen alkuvaiheessa tai harrastuksen laajentuessa entisestään voi olla tarvetta hankkia uusia, entistä laadukkaampia ja monipuolisempia kalastustarvikkeita. Kalastajan budjetti ei välttämättä kuitenkaan ole suuren suuri, jolloin lainan ottaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Kilpailuttamalla lainat voitkin hankkia unelmiesi kalastustarvikkeet tavallista edullisemmilla lainaehdoilla. Lue tästä artikkelista, kuinka onnistut tässä tehtävässä mahdollisimman nopeasti, helposti ja vaivattomasti!
Lainojen kilpailuttaminen näppärästi netissä
Jos haluat kilpailuttaa lainat mahdollisimman näppärästi netissä, kilpailuta lainat rahoitu.fi-sivustolla. Lainojen kilpailuttamiseen ei sisälly velvoitteita lainanhakijan puolelta eli kalastaja voi hakea lainojen kilpailuttamista ilman turhaa stressiä. Lainaa voi hakea jopa 60 000 euroa, mikä voi tulla tarpeeseen, jos ostettavana on jotakin isompaa kalastustarviketta, kuten uusi vene tai perämoottori.
Kilpailuttaminen on tärkeää, jotta saisit lainasi mahdollisimman hyvin ehdoin ja sivusto tekeekin kilpailuttamisessa suurimman työn puolestasi. Sivuston ansiosta lainojen kilpailuttaminen ei suinkaan ole vaivalloista eikä se vie paljoa aikaa, sillä kilpailuttaminen onnistuu täyttämällä vain yhden lainahakemuksen. Näin sinun ei tarvitse jättää kalastusreissuja väliin, jotta voisit kilpailuttaa lainasi. Yhden hakemuksen täyttämällä voit saada useita lainatarjouksia ja pääset valitsemaan niistä parhaan päältä.
Lainojen kilpailuttamisvaiheessa hakija ei sitoudu vielä mihinkään, ja tarjoukset saatuaan hänellä on vielä aikaa miettiä tarjouksia rauhassa. Vielä tässä vaiheessa hänellä on mahdollisuus halutessaan perääntyä lainan ottamisesta.
Jotta voisit hakea lainaa rahoitu.fi:n kautta, tulee sinun olla täyttänyt ainakin 20 vuotta. Lisäksi sinulta vaaditaan säännöllisiä palkka- taikka eläketuloja. Maksuhäiriömerkintöjä sinulta ei saa löytyä. Lainaa hakevan kalastajan kannalta lainanhakuprosessi on nopea ja helppo. Sivusto voi auttaa myös sellaista kalastajaa, jolle on kertynyt monia osamaksusopimuksia tai pienlainoja, kalliilla ehdoilla. Tällaisessa tapauksessa sivusto voi auttaa kalastajaa yhdistämään lainat entistä edullisemmaksi ja helpommin hallittavaksi kokonaisuudeksi. Yhdistelylainan avulla kalastaja voikin säästää aikaa ja rahaa.
Kalastus on monin tavoin erittäin antoisa harrastus, sillä se vähentää esimerkiksi stressiä ja auttaa unohtamaan hetkeksi arjen murheet. Se on ollut monelle loistava pakokeino arjen stressistä myös korona-aikana, sillä kalastaessa on mahdollista pitää sosiaalista etäisyyttä muihin ja nauttia raittiista ulkoilmasta. Toisaalta kalastukseen voi mennä yllättävän paljon rahaa, etenkin, jos harrastaja haluaa hankkia itselleen viimeisen päälle hienot välineet ja päästä kokeilemaan alan parhaita innovaatioita. Myös esimerkiksi upeisiin kalastusreissuihin, vaikkapa Lapin kalaisille jokialueille, voi upota yllättävän paljon rahaa. Tällöin harrastuksen rahoittaminen saattaa tuottaa päänvaivaa. Tämä artikkeli antaa kuitenkin vinkkejä, joiden avulla voit rauhoittua ja rahoittua näppärästi ja stressittömästi.
Ota Rahoitu.fi haltuun
Suosittelemme kalastajaa tutustumaan Rahoitu.fi-sivustoon, jos hänestä tuntuu, että kalastusharrastuksen rahoittaminen tuottaa vaikeuksia. Rauhoitu ja rahoitu sivustolla, jonka mielestä jokaisella meistä on oikeus vaatia itselleen parasta mahdollista lainaa. Sivusto on erikoistunut ratkaisemaan haasteita, joita ihan tavallinen arki saattaa tuoda yllättäen meidän arkeemme.
Myös moni kalastaja tietää, kuinka arki saattaa tuoda mukanaan yllätyksiä, joihin voi olla vaikea varautua ilman riittävää taloudellista puskuria tai lainaa. Rahoitu.fi on erikoistunut auttamaan tällaisissa pulmatilanteissa tarjoamalla vakuudetonta lainaa, jonka avulla on mahdollista jatkaa omaa arkea kaikessa rauhassa. Lisäksi lainan hakemisesta, kilpailuttamisesta ja vanhojen lainojen yhdistämisestä on tehty sivustolla mahdollisimman nopeaa, turvallista sekä maksutonta. Monet kalastajat pakenevat kalastusharrastuksen pariin arjen stressiä ja myös tämä palvelu auttaa sinua vähentämään taloudenpitoosi liittyvää stressiä. Tästä ja monista muista syistä tämä lainapalvelu soveltuukin erityisen hyvin juuri kalastusharrastajien käyttöön!
Palvelun kautta tarjolla on lainoja aina 60 000 euroon saakka, mutta pienempiäkin lainoja on toki mahdollista hakea. On kuitenkin hyvä tietää, että niin lainasummat kuin -ajatkin joustavat tarpeesi mukaan ja voit hakea juuri sinun tilanteeseesi parhaiten sopivaa lainaa tämän näppärän lainapalvelun kautta.
Kalastaminen on hyvä harrastus myös nuorelle. Sen avulla on mahdollista pitää yllä omaa luontosuhdetta, vapautua stressistä, saada uusia samanhenkisiä ystäviä ja löytää elämään mielekästä tekemistä raittiissa ulkoilmassa. Kalastus ja siihen liittyvät rajoitukset sekä suositukset herättävät myös suuria tunteita – puolesta ja vastaan. Kalastuksesta kiinnostuneen nuoren kannattaa harkita kalastusseuraan liittymistä. Kerromme tässä artikkelissa, miksi.
Kalastusseuran monet edut nuorelle
Kalastusseuran jäseneksi liittyminen tarjoaa nuorelle monenlaisia etuja. Tästä syystä kalastusseuraan liittymistä kannattaakin ehdottomasti ainakin harkita! Ensinnäkin kalastusseurasta voi löytää uusia kavereita ja jopa ystäviä, joiden kanssa on helppo jakaa niin kalastusharrastukseen liittyvät ilot kuin surutkin. Toiseksi nuoren on tavallista helpompaa aloittaa harrastus tavoitteellisessa ja taitavassa ohjauksessa kuin täysin yksin. Vaikka oma vanhempi olisikin intohimoinen kalastaja, voi oppia olla silti luontevampaa hakea joltakin perheen ulkopuoliselta aikuiselta tai toiselta nuorelta. Näin muodostuu helposti ja luontevasti epävirallisia kisälli-oppipoika-suhteita, jotka voivat olla erityisen antoisia molemmille osapuolille!
Kalastusseurat tarjoavat nuorille monenlaista tervehenkistä tekemistä. Niiden järjestämissä kerhoissa nuoret pääsevät harjoittelemaan ja kokeilemaan monenlaista kalastukseen liittyvää tekemistä. Läheskään kaikille nykynuorille esimerkiksi perinteinen mato-onginta ei ole suinkaan tuttu juttu, mutta asia voidaan helposti korjata seuran järjestämässä kerhossa, jossa asiantunteva ohjaaja voi opastaa nuorelle mato-onginnan saloja. Toisaalta kerhossa nuori voi luontevasti tutustua myös moniin muihin kalastustapoihin, kuten hieman vaativampaan, mutta monien mielestä myös kiehtovampaan, perhokalastukseen.
Monen perhokalastusharrastajan mielestä omien perhojen sitominen on yksi parhaista lajin piirteistä ja tätä voidaankin harjoitella nuorille suunnatuissa kerhoissa. On tärkeää tietää, millaiset perhot toimivat millekin kalalajille ja millaisissa olosuhteissa mitäkin perhoa kannattaa käyttää. Myös tällaista tietoa on helppo ammentaa innokkaiden nuorten omissa kerhoissa.
Joillakin kalaretkillä voi käydä haavereita ja esimerkiksi nuoren vapa saattaa mennä kalastuksen tiimellyksessä rikki. Vapojen korjaaminen on yksi monien nuorten kerhojen ohjelmanumeroista ja siitä onkin nuorelle konkreettista hyötyä. Näin uutta vapaa ei välttämättä tarvitse ostaa jokaisen haaverin jälkeen, vaan vanhasta voi vielä saada entistä ehomman asiantuntevassa ohjauksessa.
Seurojen tarjoama nuorten toiminta voi saada nuoren innostumaan kalastuksesta niin paljon, että kalastuksesta voikin nopeasti tulla koko perheen yhteinen harrastus. Tämä auttaa perhettä pitämään yllä me-henkeä ja avointa keskusteluyhteyttä silloinkin, kun nuoren elämä saattaa muutoin olla myrskyistä tunne-elämän heitellessä laidasta laitaan
SM lohen perhokalastuskilpailu järjestettiin 19. – 20. syyskuuta 2020 Kymijoella. Kilpailusta lukeminen voi auttaa virittäytymään jo nyt vuoden 2021 SM-kisoihin, joten kannattaa käyttää hetki ja tutustua viime vuoden kisojen satoon tämän pähkinänkuorimaisen artikkelin avulla. Aloitamme tutustumalla SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 kilpailupaikkoihin, minkä jälkeen tutustumme molempien kilpailupäivien alustavaan aikatauluun sekä kisojen käytännön järjestelyihin. Lopuksi tutustumme vielä lyhyesti vuoden 2019 kilpailun voittajaan ja voittotulokseen. Toivomme, että artikkelimme inspiroi sinua tutustumaan tuleviin vuoden 2021 kisoihin ja kenties jopa ottamaan niihin osaa!
Kilpailupaikat
Kilpailupaikkoina toimivat Langinkosken upea historiallinen kalastusalue sekä Siikakosken kalastusalue. Kilpailun kilpailupoolit olivat Ruhavuolle, Siikakoski, Tittisaari, Kokonkoski, Hinttulankoski sekä Tattarinkoski. Kilpailun aikana Siikakosken kalastusalueella saivat kalastaa ainoastaan kilpailuun osallistuneet kalastajat. Sama koski Soutualueen Tattarinkoskea.
Molempien kilpailupäivien alustava aikataulu
Molemmat kilpailupäivät oli tarkoitus aloittaa ilmoittautumisella ja aamiaisella kello 6.30 – 7.30. Tämän jälkeen siirryttiin alustavan aikataulun mukaan ensimmäiselle kilpailujaksolle kello 8 – 10.30 ja toiselle kilpailujaksolle kello 11.30 – 14. Lounas sekä tauko oli ajoitettu alustavassa aikataulussa kello 14 – 15.30 ja kolmas kilpailujakso kello 15.30 – 18. Tulokset sekä palkintojen jakaminen olivat vuorossa sunnuntaina 22. syyskuut noin kello 18.30 alkaen.
Käytännön järjestelyjä
SM lohen perhokalastuskilpailu 2020 oli kaksipäiväinen ja jokainen kilpailun osallistuja kilpaili jokaisessa poolissa yhden kerran kilpailun aikana. Järjestäjä huolehti SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 kilpailijoiden siirtymistä Langinkoskelle sekä Tattarinkoskelle.
SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 enimmäisosallistujamäärä oli 36 osallistujaa. Tämän seurauksena jokaiselle kilpailupoolille saapui samaan aikaan maksimissaan kuusi kilpailijaa. Koronavirusepidemian aikana tämä oli erityisen tärkeä kisojen käytännön järjestelyyn liittyvä varotoimi. Vuonna 2020 osallistujien oli tärkeää huomioida kilpailusääntöihin tullut koukkuihin liittyvä sääntömuutos, jonka mukaan kilpailussa käytettävissä koukuissa ei saanut olla väkäsiä tai ne tuli puristaa huolellisesti kasaan.
SM lohen perhokalastuskilpailun 2020 kilpailumaksu oli 140 euroa. Maksu sisälsi molempien päivien aamiaisen ja lounaan. Kilpailumaksu tuli maksaa 21. elokuuta 2020 mennessä, muutoin ilmoittautuminen kilpailuun raukesi. Vaikka kilpailumaksu olikin melko pieni, voi kalastajan kukkarossa olla juuri eräpäivänä ikävä vieras eli matti. Tällöin kannattaa harkita pienen lainan ottamista kilpailumaksun maksamiseksi ja muiden kilpailukustannusten, kuten matkakustannusten, kuittaamiseksi.
Voit lukea kilpailutetun lainan hakemisesta ja jo olemassa olevien lainojesi yhdistämisestä entistä järkevämmin hallittavaksi kokonaisuudeksi tämän sivuston aihetta käsittelevistä artikkeleista. Jos sinulle on kertynyt useita pieniä lainoja, maksat myös useita lainanhoitokuluja, joista voi kertyä yllättävän paljon ylimääräistä menoa. Yhdistelylainan avulla voitkin säästää yllättävän paljon – helposti jopa kalastuskilpailumaksun verran.
Vuoden 2019 voittaja
Vuonna 2019 kilpailun voitti Tomi Virkkunen ja vuonna 2020 hänelle tarjottiin automaattisesti paikkaa kilpailuun eikä hänen tarvinnut maksaa kilpailumaksua. Tomi Virkkunen voitti vuoden 2019 kilpailun tuloksella 218 cm ja kolme lohta. Toiseksi tuli Juha Salmi, tuloksella 149 cm ja kaksi lohta ja kolmannelle sijalle ylsi Jukka Pohtila tuloksella 132 cm ja kaksi lohta. Yhteensä kisan aikana kalastettiin kaksitoista lohta. Kilpailua tukivat Kotkan kaupunki, Metsähallitus, Vision Group Oy, Loop Tackle ja Guideline. Lisäksi kilpailujen järjestämiseksi tarvittiin runsaasti talkoolaisia.
Alue tarjoaa upeat puitteet perhokalastukselle, minkä lisäksi etenkin Langinkosken kalastusalueen historia on erityisen mielenkiintoinen. Tiesitkö, että jo Venäjän keisari Aleksanteri III ihastui alueeseen ja rakennutti alueelle historiallisen Langinkosken kalastusmajan? Ellet ole vielä tutustunut kalastusmajaan, kannattaa tutustua siihen viimeistään tänä kesänä. Maja valmistui 1889 ja henkii upeaa historian havinaa, jota intohimoinen kalastaja osaa arvostaa.