Yhteiset kalastusreissut isän tai äidin kanssa voivat jäädä lapsen muistoihin ikuisiksi ajoiksi. Kalaan lähteminen pienen lapsen kanssa saattaa kuitenkin olla haastavaa, sillä lapsen keskittymiskyky voi herpaantua tai paikallaan istuminen hiljaa pitkiä aikoja voi saada lapsen tylsistymään.
Tämän takia kalastamaan lähteminen lapsen kanssa on pikemminkin mahdollisuus luoda uusia yhteisiä kokemuksia, jolloin kalastus jää helposti toiselle sijalle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö lasta kannattaisi viedä kalaan, sillä kalastaminen tarjoaa lapselle myös monia tärkeitä eväitä tulevaan elämään, kuten yhteyden luontoon sekä muiden elävien olentojen kunnioittaminen.
Mitä mukaan ensimmäiselle kalareissulle?
Jos kalaan lähdetään ensi kertaa, lapselle paras väline on onki. Lapsen onkeen kannattaa hankkia mahdollisimman herkkä koho, jotta koho alkaa nykiä pienestäkin kalan näykinnästä. Näin kalastuksen jännitys pysyy paremmin yllä ja ensimmäisen saaliinkin nappaaminen on huomattavasti helpompaa. Myös ongen kokoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä liian painava vapa saa lapsen väsymään nopeasti. Esimerkiksi hiilikuidusta valmistettu onki on todella kevyt, jolloin lapsi jaksaa kannatella onkea pidemmän aikaa.
Kalalle kannattaa suunnata aivan ensimmäisenä rantamaisemiin, esimerkiksi kesämökin laiturille, jos siellä on riittävästi tilaa ongen hieman huolettomallekin huitomiselle – yksikään vanhempi ei varmasti halua olla irrottamassa lapsen puuhun kiinni jäänyttä siimaa joka välissä! Tärkeintä on alussa innostaa lasta kalaharrastukseen, mutta myös opettaa lasta käsittelemään onkea oikein. Vaikka aluksi pieneltä toheltamiselta ei varmasti voida välttyä, lapsi oppii nopeaa ja innostamalla ja motivoimalla häntä uuden harrastuksen ja yhdessäolon pariin, onkiminenkin alkaa sujua pian kuin kokeneelta konkarilta.