Näin vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen

Kalojen vapauttaminen takaisin veteen on tärkeä osa vastuullista kalastusta. Kalan vapautus – jos sitä ei aiota valmistaa ruoaksi – tukee sekä kalakantojen hyvinvointia että osoittaa kunnioitusta luontoa ja sen elämää kohtaan. Kalan vapautuksessa ei kuitenkaan riitä, että irrotat kalan syötistä ja heität takaisin veteen. Muutamalla tärkeällä askeleella varmistat myös, että kala palaa veteen hyvinvoivana.

Näin vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen

Oikeanlaiset kalastusvälineet tukevat vastuullista kalastusta vähentämällä kalojen vapautustarvetta ja helpottamalla kalan vapauttamista takaisin veteen. Viehekalastuksen tapauksessa kannattaa pyrkiä vähentämään koukkujen määrää. Valitse kalalle tarpeeksi suuri haavi, mielellään solmuttomasta havaksesta valmistettu haavi, jotta kala ei loukkaannu pyristellessään haavissa. Kanna mukana myös riittävän isoja pihtejä, jotta saat koukun irti kalasta mahdollisimman helposti.

Nain vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen 1 - Näin vapautat kalan onnistuneesti takaisin veteen

Kun kala on tarttunut kiinni, kalan väsyttämisessä määrätietoisuus on valttia. Pyri väsyttämään kalaa mahdollisimman vähän, ettei se joudu ponnistelemaan tai repimään siimaa liikaa, sillä siima saattaa katketa, jolloin syötti jää kalan sisään ja kala menehtyy. Liiallisen riuhtomisen aikana syötti voi myös tehdä peruuttamattomia vaurioita kalan sisällä.

Pyri mahdollisuuksien mukaan irrottamaan kala syötistä vedessä. Saat parhaiten irrotettua syötin vääntämällä sitä varovaisesti sen tulosuuntaan päin. Jos syötti on vaikea saada pois, voit käyttää apuna kidanavaajaa, mutta käsittele sitä varoen. Mikäli et voi vapauttaa kalaa vedessä, nosta se mahdollisimman tasaiselle ja kostealle alustalle. Koske kalaan vain märillä käsillä ja toimi niin nopeasti kuin taidoiltasi pystyt.

On tärkeää, ettei kalan suomupeite vaurioidu syötin irrottamisen aikana, sillä se suojaa kalan verinahkaa vaurioilta ja tulehduksilta. Kun syötti on irrotettu, laske kala takaisin veteen tukien sitä molemmilla käsillä. Jos kala ei lähde heti uimaan, anna sen elpyä rauhassa. Anna kalan elpyä rauhassa, eli kalaa ei tule turhaan liikutella, jos se ei ensin halua lähteä itse uimaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *